Spanplafond schoonmaken: do's en don'ts | Dreamplafonds Arnhem
Home Spanplafond schoonmaken

Spanplafond schoonmaken tips

Spanplafonds zijn erg onderhoudsvriendelijk en het schoon houden van jouw spanplafond is dan ook erg makkelijk. Maar ook jouw spanplafond kan in de loop van de tijd iets vervuilen en het is dan soms ook nodig om jouw spanplafond goed schoon te maken. Veel voorkomende aanleidingen om jouw spanplafond schoon te maken zijn stof, vet, insecten en nicotine aanslag.

Hoe moet je een spanplafond schoonmaken?

Een spanplafond is een strak gespannen plafonddoek dat onder jouw bestaande plafond wordt gespannen. Dit plafonddoek kan vervuilen en het is belangrijk om deze goed schoon te houden om de levensduur van jouw spanplafond optimaal te benutten. De manier waarop je jouw spanplafond schoon dient te maken is afhankelijk van het soort spanplafond dat je hebt. Spanplafonds worden gemaakt van pvc (warm spanplafond) of polyester (koud spanplafond). Afhankelijk van het materiaal van jouw spanplafond kun je jouw spanplafond als volgt schoonmaken: 

Warm spanplafond schoonmaken

Neem een emmer met lauw/warm water en wat fijnwasmiddel er in en neem het plafond af met een spons. Doe dit met draaiende bewegingen en duw niet te hard (het plafond is elastisch en door te hard te drukken kun je het plafond oprekken). Daarna met schoon water nasponzen en indien nodig met een droge theedoek droogwrijven (vooral als je “hard” water gebruikt).

Koud spanplafond schoonmaken

Gebruik hiervoor alleen microvezeldoekjes. Voor het schoonmaken van een koud spanplafond geldt overigens dat je niet mag wrijven, maar moet deppen om het spanplafond niet te beschadigen. Koude spanplafonds zijn gevoeliger dan warme spanplafonds.

Tips voor het schoon houden van jouw spanplafond

Voorkomen is beter dan schoonmaken. Daarom raden we je aan om op de volgende zaken te letten:

 • Voorkom aanslag: ventileer de ruimte goed. Zeker als je binnen rookt. Want zolang viezigheid in de lucht in beweging blijft, kan het afgevoerd worden.
 • Voorkom vlekken: haal stof of spinrag niet weg met een vochtige doek, maar met een plumeau. Met een vochtige doek maak je eerder vlekken.

Veelvoorkomende vervuilers en oplossingen

 • Stof
  Stof kan zich overal in huis aan hechten, dus ook aan het plafond. Het beste kun je stof verwijderen met een ouderwetse plumeau, swiffer doek of met een microvezeldoekje (droog).
 • Vliegenpoep
  Een veel voorkomende vervuiler van spanplafonds is vliegenpoep. Je kunt dit gemakkelijk afnemen met een microvezeldoekje en wat warm water. Let er bij een koud plafond wel op dat je de viezigheid probeert weg te deppen. Bij voorkeur het plafond achteraf voorzichtig droog maken met een theedoek.
 • Vetvlekken
  Voornamelijk in de keuken stijgen vetdeeltjes op met de warme lucht en blijven deze aan jouw spanplafond kleven. Je kunt vetvlekken het beste schoonmaken met wat warm water. Maak het plafond achteraf voorzichtig droog met een theedoek.
 • Nicotine aanslag
  Deze aanslag is erg hardnekkig. Onze tip is dan ook uiteraard om te proberen om nicotine aanslag te voorkomen. Als er binnen gerookt wordt zorg dan voor voldoende ventilatie, alle rook die weggezogen wordt kan niet neerslaan op (eigenlijk alles) wat er in jouw ruimte bevindt. Heb je een open keuken? Zet dan de afzuigkap zachtjes aan. Of zet de ventilatieroosters tegen elkaar open zodat de wind de rook meeneemt. Is jouw huidige spanplafond toch al vervuild, neem dan gerust contact met ons op.
 • Specifiek
  Heb je iets wat we niet eerder benoemd hebben? Neem dan gerust contact met ons op, stuur ons even een mail/whatsappje en wij proberen een oplossing te vinden voor jou.

Alle bovengenoemde tips zijn adviezen, alle verantwoordelijkheid blijft te allen tijde bij jezelf, en eventuele schade die hieruit voortkomt valt niet onder garantie of service.

Hoe je jouw spanplafond NIET moet schoonmaken/reinigen

Let op! Hieronder geven we je een aantal tips hoe je jouw spanplafond niet moet schoonmaken.

 • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen (bleek, chloor, ammonia, etc.).
 • Gebruik geen schuurmiddelen (schuursponsjes, cif, etc.).
 • Gebruik geen kokend of heet water.
 • Gebruik geen scherpe materialen.
 • Zet niet teveel druk op het plafonddoek.

Hoe vaak spanplafond schoonmaken?

Een veel gestelde vraag is hoe vaak je jouw spanplafond moet schoonmaken. Wij raden je aan om een spanplafond in ieder geval één keer per jaar schoon te maken. Wanneer je een vlek constateert raden we natuurlijk wel aan om deze wel snel te verwijderen en bovenstaande tips op te volgen. Als je dit niet doet kan de vlek in het doek trekken (dat wil je natuurlijk voorkomen).

Spanplafond laten reinigen?

Lukt het je niet om jouw spanplafond schoon te maken? Laat het ons dan weten. Wij kunnen dan bepalen of wij het probleem kunnen verhelpen door deze professioneel te reinigen of dat het nodig is om het plafonddoek te vervangen. Wanneer wij uw spanplafond kunnen reinigen dan kunt u hier weer een lange tijd volop van genieten.

Overweeg je een spanplafond te laten plaatsen?  Bij Dreamplafonds helpen we je graag verder. Wij komen graag eens bij jou langs voor advies en een prijsopgave. Dit kost je niets. Ben jij je nog aan het oriënteren en wil je eerst meer informatie? Dan kun je onze inspiratiemap aanvragen of contact met ons opnemen.

Inspiratiemap Dreamplafonds

Inspiratiemap

Toe aan een nieuw (span)plafond? Vraag dan onze inspiratiemap aan! Wij sturen je graag alle informatie om een goede keuze te kunnen maken!

Direct aanvragen
Jouw tevredenheid staat bij ons voorop!
Klantenvertellen logo 9.3
Gemiddeld:
Beoordelingen:
411
Bekijk onze reviews

Dreamplafonds

Specialist in spanplafonds

Hoi, ik ben Peter! 👋

Heb je een vraag of wil je graag wat meer informatie ? Stuur dan een berichtje.

Je kunt ook een inspiratiemap aanvragen. Helemaal gratis!

Inspiratiemap aanvragen